Open eind speelgoed

Naturebox play
Deel bericht

Open eind speelgoed

Wat is open eind speelgoed? Dit zijn materialen waar geen vast doel aan zit. Dit kan dus echt van alles zijn. Het gaat erbij openend play om, dat het niet gemaakt is voor een doel om te spelen. De kinderen kunnen hun fantasie er op los laten en op die manier worden er nieuwe dingen ontdekt. Er word om die reden geen expressie of bepaalde thema’s gebruikt bij open end play. Zo kan een auto een politie auto worden, een brandweer auto en nog veel meer. Het stimuleert daarom de verbeeldingskracht van je kind. 

Er zijn verschillende soorten open ended speelgoed die je kan onderverdelen. 

Bouwsets 

Wij gebruiken de blokken van just bloks, omdat je hier eindeloos mee kan bouwen. Door dat er bij elke set platte bouwplaten zitten kun je er in de hoogte mee bouwen maar ook bijvoorbeeld een weg, of muren. Regelmatig zet ik een inivation to play klaar met deze blokken. Dit nodigt kinderen uit om er zelf mee aan de slag te gaan. Samen met de blokken is ook de grote regenboog met bouwplaten leuk om te gebruiken. En de bogen van Abel die we bijvoorbeeld gebruiken als omheining of bij het bouwen van een gebouw. De mandela’s van Grapat gebruiken we ook vaak als we gaan bouwen. Boompjes, bloemetjes, honingraten en muntjes, daar kleden we het bouwwerk mee aan.

Fantasiewereld 

Van uit het bouwen kun je ook een fantasie wereld creëren. Door dieren toe te voegen en Nins.    

De dieren en de Nins hebben een neutrale kleuren en een neutrale gezichtsuitdrukking zodat het de kinderen vrij laat om ze eventueel emoties te geven. 

Sorteren en creëren. 

Hier zijn de Mandela figuren ook heel geschikt voor. De kinderen kunnen de goede kleuren bij elkaar zoeken. Ze kunnen er mee gaan tellen, sorteren,  Mandela’s mee maken of ze       gebruiken om een printable mee in te vullen. Bijvoorbeeld van een vlinder of een bij. Deze activiteit heeft een rustgevend en ontprikkelend effect op kinderen. Ze zijn geconcentreerd met een ding bezig. 

Wobbel en Picklerdriehoek

De Wobbel kan op eindeloos veel manieren gebruikt worden. Naast dat je er natuurlijk lekker op kan schommelen en allerlei oefeningen en kunstjes op kunt doen. Kan je er ook overheen kruipen. Een weg overheen laten lopen of gebruiken als glijbaan. 

De Picklerdriehoek, is naast dat het natuurlijk een klimrek is, nog veel meer! Hij word gebruikt als onderdeel van een hut met dekens er overheen. Maar je kan hem natuurlijk ook gebruiken als onderdeel van een knikkerbaan. Zo hebben we de regenboog van Grimms  er in gehaakt en hadden we een knikkerbaan! Je kan auto’s af laten rijden van de plank, de Wobbel er inhangen en daar op klimmen en/of glijden. De Wobbel en de Klimdriehoek zijn goed voor de motoriek, het ontdekkend vermogen en creativiteit. 

Natuurlijke materialen

Voor open ended play kun je ook natuurlijke materialen gebruiken. Zoals dennenappels, stenen, houtjes en takjes. Vooral buiten, spelen de kinderen daar veel mee in de modderkeuken, zandbak of tufftray. Natuurlijke materialen zijn ook goed te gebruiken in een fantasie wereld.

Bij Noranook heb ik de naturebox aan geschaft. Dit is een box vol met natuurlijke en natuur geïnspireerde materialen. 

Rest materiaal

Naast natuurijk materiaal kun je ook restmateriaal gebruiken wat we vaak allemaal al in huis hebben. Denk hierbij aan plasticdopjes touwtjes, stukjes stof, flesjes, knoopjes, elastiekjes en nog veel meer. De mogelijkheden zijn ook hierbij eindeloos. Veel materialen die ik gebruik komen uit de Potjeskast.  Maar je hoeft natuurlijk niet iets aan te schaffen want veel materiaal heb je zelf al vaak in huis en zien we als rommel en gooien we dan ook zomaar weg. Terwijl kinderen er van alles mee kunnen! Ga er maar eens opletten wat je allemaal weg gooit! De wc-rolletjes kennen we natuurlijk allemaal wel daar kan je redeloos mee knutselen. Maar ook dopjes van lege flessen, kruidenpotjes en reserve knoopjes van je jas bijvoorbeeld. Of Kleren die stuk zijn, knip er lapjes van en de kinderen kunnen er mee aan de slag! Wij zelf zien vaak alleen maar rommel maar kinderen kijken in mogelijkheden.