Ik ga regelmatig wandelen met de kinderen, naar het Burgemeester de Hooppark, het Zwettebos of het Wilhelminapark. Onderweg zijn we bezig met alles wat er om ons heen gebeurd. Naast dat ik de kinderen natuurlijk goed leer om uit te kijken met oversteken gaan we vooral onderweg beleven en ontdekken wat er te zien is in de natuur. Nu in de lente gaan we op zoek naar bloemen en insecten. En stellen we vragen als welke kleuren hebben de bloemen en hoe ruiken ze? Vind je dit ook lekker ruiken of juist helemaal niet?
Daarnaast leer ik de kinderen respect te hebben voor de natuur en alles wat er leeft groeit en bloeit. We maken geen (kleine) beestjes dood, breken geen takken van de boom af of plukken zomaar bloemen.
Om de kinderen op een andere manier te laten kijken naar hun omgeving maak ik gebruik van houten focusframes. Zo zien ze ineens de structuur van het schors van de boom, het gras en de weg. Je kan ze ook gebruiken om een natuurschilderijtje mee te maken. Door onderweg even te stoppen bij een gras veldje en de kinderen op zoek te laten gaan naar materialen voor hun schilderijtje. Mocht je veel karton over hebben in huis is het ook leuk om figuurtjes uit karton te snijden en deze mee te nemen zodat ze hun eigen natuurschilderijtje kunnen maken. Welke achtergrond vinden ze zelf het mooist voor hun schilderijtje? Het gras, de bloemen, de bomen, of het water?
Naast dat we kijken om ons heen beleven we de natuur ook. Klimmen, klauteren, tussen de bomen door struinen en takken zoeken. Tijdens elke wandelen komen er weer takken mee naar huis. Het is leuk om de takken samen te gaan versieren. Met verf, touwtjes en lintjes. Als het dan hard waait is het leuk om deze stokjes met lintjes mee te nemen en te zien hoe de lintjes wapperen in de wind!