Bijenhotel

Deel bericht

We waren de laatste tijd al lekker aan het timmeren met het hout van Timmer Amsterdam. Bij Timmer Amsterdam kun je zakjes hout bestellen waarin verschillende houtjes zitten die al zijn voorgeboord. Omdat het zo’n succes was heb ik later een krat bestel waarin heel veel houtjes zaten.

Nu wilden we helemaal zelf aan de slag en een bijenhotel maken. We hadden hout bij de bouwmarkt gehaald en bamboestokjes, helaas hadden ze geen bamboe met een brede doorsnede. 

Thuis heb ik de plankjes op maat gezaagd. Dit ging echter niet heel soepel. Omdat wij een afkortzaag hebben moest ik de plank aan twee kanten door zagen, omdat hij hem niet in een keer helemaal door midden kan zagen. Hierdoor waren niet alle plankjes even groot. Dus voor de volgende keer laten we dit bij de bouwmarkt doen. 

We hebben eerst geprobeerd om alles vast te spijkeren, helaas lukte dit niet. Als het ene plankje vast zat kwam het andere plankje weer los. Uiteindelijk hebben we het daarom eerst vast gemaakt met een lijmpistool. Dit had ik eigenlijk liever niet gedaan omdat ik ze zo natuurlijk mogelijk wilde maken. Daarna lukte het wel om ze alsnog vast te spijkeren, alleen met het lijm leek ons niet stevig genoeg.

Onze oudste zoon van 10 heeft het meeste helemaal zelf gedaan. Na dat we alles hadden vast gemaakt hebben we de achterkant bekleed met kippengaas zodat de inhoud van het bijenhotel er niet uit kan vallen. We hebben hem daarna gevuld met boomstammetjes waar we gaten in hadden geboord, bamboe stokjes, stro en dennenappels. Voor het vakje waar het stro in komt hebben we ook kippengaas gemaakt. We hebben het vast gemaakt door er een spijker in te slaan en dan het laatste stukje om te slaan. Voor de volgende keer is het handiger om het met een tacker vast te nieten. Ze zijn een beetje scheef maar uiteindelijk toch goed gelukt!

Materialen die we gebruikt hebben;

  • Houten planken op maat gezaagd
  • Spijkers
  • Hamer
  • Stro
  • Dennenappels
  • Bamboe
  • Dikke takken
  • Boormachine met hout boortje

Punten van aandacht; op maat gezaagd hout! 

Het mooiste is als het dik bamboe is waar al een gat in zit, zodat de bijen daar ook in kunnen. Een tacker met nietjes.

Het mooie aan deze activiteit was dat we moesten samen werken. Bijvoorbeeld bij het lijmen met het lijmpistool. De een deed de lijm er op en de ander snel het houtenplankje. Samen overleggen over hoe we de problemen die we tegen kwamen moesten oplossen. Zo zaten er nog maar 2 nietjes in de tacker en we hadden geen nieuwe meer. Levie kwam met het idee om er een spijker in te slaan en dan de kop om te slaan. 

We zijn er wel een paar uurtjes mee bezig geweest dus je moet er wel de tijd voornemen. Maar waarschijnlijk gaat het wel sneller met een betere voorbereiding. 

 

Niets gevonden.