Kerstknutsels

Deel bericht

Hieronder heb ik een aantal leuke kerst/winter knutselactiviteiten bedacht voor in de kerstvakantie. Veel knutsel plezier!

1. Sneeuwvlok van houten wasknijpers

Je haalt de wasknijpers uit elkaar. Het veertje heb je niet nodig. Je plakt twee helften tegen elkaar aan. Als je er daar 6 van heb plak je die ook aan elkaar zoals je op de foto kunt zien. Voor extra stevigheid heb ik er voor gekozen om een rond houten schijfje in het midden van de sneeuwvlok te plakken en heb hier een touwtje tussen gedaan zodat we hem ook kunnen ophangen. Wanneer de lijm op gedroogd is kun je ze gaan versieren.

2. Sneeuwbol.

Hiervoor heb je een glazenpotje met deksel nodig, nep sneeuw en eventueel glitters, lijmpistool, glycerine (te koop bij de etos) en voorwerpen die je er in kan zetten.

Denk er aan dat de voorwerpen die je er in wilt lijmen wel bestand moeten zijn voor water. Je lijmt deze voorwerpen op de binnenkant van de deksel. Daarna doe je water, glitters en de nepsneeuw in het glazenpotje, samen met twee eetlepels glycerine. De glycerine zorgt ervoor dat straks de sneeuw vertraagd naar beneden dwarrelt. Dit kun je dus ook eventueel achterwege laten. 

Voor dat je de deksel er op doet, smeer je eerst de randen goed in met lijm, daarna draai je hem stevig dicht en laat je hem drogen. 

3. Simpele hanger voor in de kerstboom

Laat je kindje op een houtenschijfje een mooie tekening maken. Een kerstboom, zuurstok, kerstman, sneeuwpop of sneeuwvlok. Ik probeer zelf de kinderen hier altijd zo min mogelijk in te sturen en ze eerst zelf wat te laten bedenken. Daarna een lintje er aan lijmen met het lijmpistool en klaar is de hanger!

4. Hangers van zelfdrogende klei

Samen met de kinderen hebben we eerst vormpjes uit de klei gedrukt. Daarna hebben we met stempels de naam er in gezet en toen versierd met thee, bio glitters en takjes. Vergeet niet een gaatje te maken met een sateprikker zodat er later een lintje door heen kan.

Een andere leuke variatie hierop is om de rollers van Yellow Door te gebruiken. Dit zijn klei rollers die een afdruk in de klei achter laten. 

5. Kerstboom van een dennenappel

Eerst heb ik de dennenappel op een rond houten schijfje gelijmd zodat hij goed overeind blijft staan. Daarna hebben we hem groen geverfd. Toen hij droog was hebben we er takjes en ponpoms in gedaan. 

6. Geurpotje

Ingrediënten:

 • 2 appels
 • 2 anijs sterren
 • 2 kaneel stukjes
 • 1 theelepel vanille
 • 1 theelepel piment poeder

Dit super mooie geurpotje is erg leuk om te maken in de winter. Hieronder lees je hoe je het maakt.

 1. Snij de appels zo dat de ster in het midden van de appel te zien is. ( snij de appel overdwars door) als optie kan je ook met een cutter een figuur uit de appel drukken
 2. Voeg 6 koppen water toe. Om zeker te weten dat je genoeg water hebt kun je altijd in de gaten houden of alle ingrediënten nog onder water staan. 
 3. Voeg alle ingrediënten toe in een pannetje en laat het sudderen 
 4. Laat het geurpotje nooit onbewaakt op het vuur staan. 

Andere winter ingrediënten zijn bijvoorbeeld;

 • sinaasappels, citroenen, limoenen, appels, cranberries, granaatappel zaadjes, kaneelstokjes, steranijs, piment poeder, laurierblad, pumpking spice, kruidnagel, nootmuskaat rosemarijn en munt

Samen met je kind(eren) een geurpotje maken voor familie of vrienden kan natuurlijk ook. Stop alle ingrediënten in een pot met afsluitbare deksel en voeg een kaartje met gebruiksaanwijzing toe. Op het kaartje kan je het volgende zetten;

Snij het fruit en stop alle ingrediënten met water in een kleine pan. Laat deze ingrediënten in een pannetje sudderen op een laag vuur. Zorg er voor dat alle ingrediënten onder water staan. 

Twee andere variatie geurpotjes zijn; 

Ingrediënten

 • gedroogde sinaasappel schijfjes 
 • 3 Smalle takjes van een dennenboom
 • 3 Kaneelstokjes

Of

 • gedroogde Citroen schijfjes
 • 3 Takjes verse rozemarijn
 • 1 vanille stokje

7. Zonnevanger van een kerstster, kerstbal of kerstboom. 

Knip een kerstster uit dik papier. Plak aan een kant boeklon folie. Snipper of knip kleine stukjes vliegerpapier en laat je kindje die op het folie leggen. Naast vlieger papier kan je eventueel ook opgedroogde blaadjes gebruiken. Wanneer hij klaar is kan je aan de andere kant ook boeklon plakken zodat alles er goed op blijft zitten. Mocht je een uitgebreide beschrijven willen kijk dan even bij mijn andere blog over de zonnevanger. 

8. Kerststukje 

Dit doe ik ieder jaar met onze jongens. Wat je nodig hebt zijn een pot, oase, takken, kaars en versiering zoals kerstballen en dergelijke. Doe de oase in de pot en zorg dat deze helemaal gevuld is. Van te voren dompel ik de oase eerst even in het water. Ik laat ook hierin de kinderen vrij. Als iets niet lukt onder steun ik. En bij gebruik van een kaars wijs ik ze er op dat  ze de omgeving van de kaars vrij moeten laten, anders kunnen we hem niet aansteken. 

9. Kartonnen huisje 

Snij uit karton huisjes en laat je kinderen deze versieren. Je kunt ze 2d houden maar je kan ze ook 3d maken. Het leuke als je 3d huisjes maakt. Kind je er daarna ook nog mee kan spelen. Mocht je enthousiast zijn kun je natuurlijk ook een heel dorp bouwen! Je kindje zal het fantastisch vinden om er met de auto’s door heen te rijden!

10. Lichtje van een glazenpotje

Er zijn verschillende manieren om een glazen potje te versieren. 

 • Beplakken met vliegerpapier of blaadjes. Eventueel kun je met een pons er figuurtjes uit drukken en deze er op plakken. 
 • Het potje in smeren met lijm en dan door een bak met zout of nep sneeuw te rollen.
 • Het potje verven.

Om het potje af te stylen kun je er altijd nog een lint of touwtje om heen doen met bijvoorbeeld een gedroogde citroenschijf of kersttak.